Drijvend clubhuis met panoramisch dakterras in Scheveningse haven - Architectuur.nl

2021-11-26 04:23:12 By : Mr. Soon Lee

In de Scheveningse Tweede Haven is het nieuwe clubhuis van Jachtclub Scheveningen opgeleverd. De energieneutrale drijvende constructie is een ontwerp van Studio Komma. Het drijvende clubhuis heeft een panoramisch dakterras en een royale clubruimte die uitkomt op de omliggende kades en ligplaatsen. Onder de waterlijn bevindt zich nog een verdieping waar de techniek en het sanitair een plek hebben gekregen.

Het gebouw is allround en de architectuur speelt in op de zichtlijnen die soms honderden meters lang zijn over en langs de havenkades. De horizontale witte banden verbinden de open en gesloten programmadelen. De vulling met Padouk hout tussen de gevelbanden verwijst naar de nautische omgeving. Te midden van de weidse context oogt het gebouw bijzonder maar compact en is dankzij de materialisering intuïtief ingebed in de omgeving.

De afmetingen van 12 bij 22 meter zijn uitdagend voor een drijvend gebouw (met één drijvend ponton). De combinatie van de asymmetrische opbouw en de ligging in een getijdenhaven (met in- en uitstromend zeewater) maken het noodzakelijk om het gewicht nauwkeurig te verdelen om onbalans te voorkomen. Omdat het een zeehaven is, beweegt de constructie enkele meters mee met het getij en is daarom met twee steigerpalen verankerd in de havenbodem. Ook zijn de installaties door middel van flexibele verbindingen met de wal verbonden.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het project. De zwevende vorm in combinatie met de locatie stelde het ontwerpteam voor een aantal serieuze uitdagingen. Een belangrijke bijdrage is de warmtepomp, die in de drijvende tank is verwerkt en die gebruik maakt van de constante temperatuur van het zeewater. Daarnaast is er specifiek aandacht besteed aan toekomstbestendigheid en is het ontwerp met de gebruikers doorleefd. De detaillering en materialisatie zijn zorgvuldig gekozen om bestand te zijn tegen de uitdagende weersomstandigheden die zich aan dit deel van de kust voordoen.

Opdrachtgever: Jachtclub Scheveningen Locatie: Tweede Haven, Scheveningen Start ontwerp: 2017 Oplevering: 2021 Architect: Studio Komma Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen (Nautical) Constructies: SWINN, Bartels & Vedder Installaties en akoestiek: Deerns Constructiemanagement: Constructie Toezicht Monster BV Drijvende ponton aannemer: De Blauwe Wimpel Afbouw: Verbakel Bouwbedrijf

Ontvang wekelijks het laatste architectuurnieuws en informatie in je mailbox.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Architectuur.nl is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden.

Dit is een moderne website die Javascript nodig heeft om te werken. Zet het alsjeblieft aan!